Primul Vicepreședinte al Comisiei, Frans Timmermans, a prezentat  Programul de lucru al Comisiei pentru 2018, intitulat „O agendă pentru mai multă unitate, putere și mai multă democrație europeană”. Cele mai multe măsuri au fost prezentate de Mr. Juncker în timpul discursului sau din SUA, în luna septembrie.
FEDMA subliniază următoarele: Comisia a depus deja 24 de propuneri legislative pentru a finaliza piața unică digitală din mai 2015. Până în prezent, doar șase dintre aceste propuneri au fost adoptate de colegislatori.

Comisia afirmă că prioritatea trebuie să fie acum dezbaterea cât mai repidă cu putință a propunerilor aflate în așteptare, în special în ceea ce privește Codul Comunicațiilor Electronice, reforma propusă în materie de drepturi de autor și Directiva privind conținutul digital.

Europa are nevoie de o mai bună cooperare din partea conducerii cu scopul de a realiza rețele fixe și mobile de înaltă clasă, de mare viteză (5G), și de a spori coordonarea decidenților până în 2020, ținând cont de contextul legislativ și de cel economic. Pentru a contribui la finalizarea Pieței Unice Digitale, Comisia intenționează să prezinte o propunere în legatură echitatea relațiilor dintre întreprinderi, o inițiativă pentru combaterea știrilor false și reorientarea către piața cea mai „puternică” din sectorul comunicațiilor electronice.

Referitor la legislația privind protecția consumatorilor: Comisia va prezenta un nou acord pentru consumatori în vederea aplicării legii și a redresării extrajudiciare a drepturilor consumatorilor, facilitând coordonarea și acțiunile eficiente ale autorităților naționale pentru protecția consumatorilor.

Este important să menționăm că Comisia va prezenta toate propunerile legislative cel târziu până în mai 2018. Acest lucru va permite Parlamentului European și Consiliului să aibă timp pentru finalizarea activității legislative înainte de începerea lucrărilor pregătitoare pentru alegerile europene din 2019.

 

Sursa: www.fedma.org

Publicat pe 23 Noiembrie  2017