Pe 19 octombrie comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (comisia LIBE) a adoptat raportul deputatului Marju Lauristin pentru revizuirea Regulamentului privind confidențialitatea datelor în mediul digital. Raportul a fost adoptat cu o mica majoritate de 31 de voturi pro, 24 de voturi contra și 1 abținere. În plus, comisia LIBE a votat un mandat pentru începerea negocierilor tripărtite. Mandatul are un semnal clar pentru Consiliu, acela că în spatele raportului LIBE nu se află întregul Parlament European.

Raportul adoptat include multe dispoziții care pot să aibă un impact semnificativ asupra industriei de marketing direct, precum și asupra industriei de publicitate și mass-media digitale. Majoritatea acestor dispoziții sunt rezultatul amendamentelor depuse de deputații europeni din Grupul Socialiștilor și al celor Verzi, după ce PPE a decis să nu sprijine amendamentele anterioare și să ilustreze divizările puternice care există în interiorul Parlamentului European.

Privind în detaliu aceste dispoziții, raportul are o nota negativă pentru industria de marketing direct în ceea ce privește numărul diverselor probleme, inclusiv definiția marketingului direct, dispozițiile privind telemarketing-ul și regulile stricte pentru orice tip de call center care utilizează sisteme automate de conectare. În plus, raportul restricționează destul de sever posibilitatea acestei industrii de a oferi publicitate bazată pe date și de a genera venituri pentru editorii online prin setări de confidențialitate stricte.
În timp ce dispozițiile raportului sunt foarte dezechilibrate, suportul venit din partea LIBE nu este unul semnificativ, iar votul în plen, care este in desfasurare, demonstrează modul în care deputații europeni sunt împărțiți în această chestiune și câți dintre ei solicită o abordare mai echilibrată a Regulamentului privind confidențialitatea în mediul digital. Cu excepția cazului în care Parlamentul revizuiește raportul și aduce mai mult echilibru în cadrul prevederilor făcute, se îndreaptă spre negocieri foarte dificile cu Consiliul, care, reflectând asupra  conținutului raportului, are o poziție mult mai deschisă și mai flexibilă.

Sursa: www.fedma.org

Publicat pe 25 Octombrie 2017